Duurzame daken voor Belgisch natuurgebied

Het Zwin, gelegen aan het oostelijke einde van de Belgische kust, naast de grens met Nederland, is een van de oudste natuurreservaten van België. In 1952 door graaf Léon Lippens opgericht, lanceerden het reservaat in 2015 een wedstrijd voor het ontwerp van een nieuw gebouw dat de kaartverkoop, de tentoonstellingsruimten, een cafetaria, vergaderzalen en een vogelobservatiepost zou huisvesten.

Project-ID
Plaats

Knokke-Heist, België

Toepassing

Groendaken

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Cultureel gebouw

Dakoppervlak

4,500 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

Het winnende voorstel was resoluut duurzaam en respectvol voor het milieu, waarbij het efficiënte gebruik van materialen en hulpbronnen werd bevorderd. Wat betreft de dakbedekking werd een duurzaam en efficiënt waterdichtingsmembraan gespecificeerd dat volledig compatibel is met groendaken en dat regenwaterrecuperatie mogelijk maakt voor gebruik in toiletten.

In totaal werd 4500 m² Elevate RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembranen geïnstalleerd op het hoofdgebouw van Het Zwin, waarvan 1.700 m² groendaken. De 5,08 m brede membranen werden volledig verlijmd, wat zorgt voor een snelle, betrouwbare en veilige installatie.

De donkere kleur van het membraan is in totale harmonie met de betonnen structuur van het gebouw en de houten bekleding, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het ensemble wil niet opgaan in het landschap, maar juist een afstand creëren tussen het gebouw en zijn omgeving.

Het RubberGard EPDM-membraan is effectief bestand tegen UV-stralen en ozon en heeft een levensduur van meer dan 50 jaar. Doordat het inert is en vrij van schadelijke stoffen, maakt het de recuperatie van regenwater voor sanitair gebruik mogelijk. Bovendien is het bestand tegen worteldoorgroei, wat een belangrijke vereiste is voor groendaksystemen. In combinatie met het gebruik van PIR-isolatiepanelen en de groendaken draagt het RubberGard EPDM-membraan bij aan het beperken van schommelingen in de binnentemperatuur van het gebouw. De bewoners worden beschermd tegen de hitte in de zomer en de kou in de winter, wat bijdraagt aan de besparing op de verwarmings- en koelingskosten.